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Dear Mr. Cvitanovic,

I refer to your Opinion No: M: 41/00 of 30 January 2001 supporting and requesting a written waiver from the High Representative’s Decision of 27 April 2000 that bans the reallocation of state owned property, including former socially-owned property.

In particular, you request this office to allow the Municipality of Mostar West to allocate five plots of land, registered in the land books as cadastral units: number 2697/4, covering the area of 121 m2, number 2697/5, covering the area of 145 m2, number 2693/5, covering the area of 69 m2, number 2694/3, covering the area of 390 m2 and number 2692/1, covering the area of 592 m2 - cadastral municipality of Mostar, to Messrs. Zdravko Maric, permanently residing at the address Cim , Mostar,  Ivica Dreznjak, permanently residing at the address Cim 10, Mostar, Ivan Tomic, permanently residing at the address Ante and Nikole Marica no: 32, Mostar, Milenko Maric, permanently residing at the address Dr.A Starcevica no: 56, Mostar and Marko Maric, permanently residing at the address Cim-Masici no 17, Mostar, for establishing the permanent right of use for the purpose of legalizing and expanding the existing business premises.  

The land books records that you enclose demonstrate that the above mentioned cadastral numbers 2697/4, 2697/5, 2694/3 and 2692/1 refer to socially-owned land and that the right of use rests with the Coal Mine Mostar, while cadastar number 2693/5 refers to socialy-owned land with the right of use on the Company “Energy-Commerce”, Mostar and on LLC. “Interina” Mostar. Based on the Contract on Sale of 14 December 1999, LLC “Interina” has sold his co-owners part on the premises in question to the Company “Energy-Commerce”. According to the Official Minutes of 26 May 2000, representative of the Company “Energy-Commerce”, Mr. Blaz Krezic agrees with the land allocation in question.  

Based on the Article 66 of the Law on construction land, the land allocation in question was confirmed by the Municipal Council of Mostar West, decision number 0Z-I-73/2000 of 7 September 2000. It was also approved by the municipal public attorney, Mr. Stanko Cvitanovic, who states in his Opinion, number M 41/00 of 30 January 2001, that the responsible authorities have complied with the relevant laws and regulations and that the land allocation in question has been procedurally correct. The beneficiaries’ request for an urban permit was approved by the decision of the Municipal Department of Physical Planning, number 07/III-364-1225/99 of 3 May 2000.

According to the Municipal Council’s Decision of 7 September 2000 and based on the Decision on Amendments of the Decision for the conditions and manners of the land allocation of the Municipality of Mostar, the beneficiaries named above are obliged to pay the land allocation compensation of 29, 858.00 and compensation for the land facilities (rent), in amount of 65,880.00 KM.  The previously mentioned decisions confirm that these amounts correspond to the correct zone-price for the land in question,

In light of the information that you have provided, this office authorizes the Municipality of Mostar West to allocate the aforesaid land for the purpose described above. 

To the extent that this waiver is granted on the basis of the validity of the documentation you have provided, this waiver shall itself cease to be valid if a court of competent jurisdiction, under a final and binding decision, brings into question the authenticity or accuracy of this documentation, and/or the information that it contains.

This waiver is also granted on the understanding and condition that the beneficiaries named above, inasmuch as they themselves or their immediate family members are users of abandoned/claimed property, they and/or their immediate family members will, in a period of not more than 90 days from the date of your receipt of this decision, fully vacate this property. In addition, within the period stated, they must provide to your office correct documentary evidence, approved by the relevant housing body, that they themselves and/or immediate family members have fully vacated all such property, and that the property remains in a habitable condition. Inasmuch as these conditions are not met, this waiver ceases to be valid immediately upon the expiry of the period stated.  

Sincerely,

Ambassador Peter Bas - Backer

Deputy High Representative for Return and Reconstruction
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